måndag 7 december 2009

De rätta - av Scott Westerfeld (uHce)

Tredje och avslutande delen om Tally som först var ful och sedan blev snygg. Nu har hon slutligen blivit opererad för andra gången. Nu har hon blivit specialare.

Som specialare är muskler, nerver och hjärna förstärkta och förbättrade. Tally är starkare, snabbare, tåligare än vanliga människor och hennes sinnen är hyperkänsliga. Samtidigt har hon lätt för att bli ursinnig och ser sig som lite bättre än alla andra. Tillsammans med Shay besöker Tally en fulingfest för att stoppa New Smoke-borna från att dela ut fler av sina nanopiller. Pillren botar opererade snygginghjärnor och börjar nu få hela staden i gungning. En vild jakt bryter ut och det visar sig att en annan stad hjälper New Smoke-brottslingarna. För att hitta New Smoke en gång för alla planerar Shay en våghalsig bluff med hjälp av Zane, som Tally någonstans fortfarande älskar. Men för att kapa Zanes spårarmband tvingas de unga specialarna till ett alldeles för farligt uppdrag som slutar med ett fullskaligt krig mellan två städer. Bara Tally kan stoppa kriget, och bara Tally kan bota sin egen hjärna.

Spännande och skrämmande om ett övervakningssamhälle inte långt från idag, men samtidigt en stark berättelse om en ung flickas kamp för självständighet.

Inga kommentarer: